
Vi oversvømmes i stigende omfang med information om robotter, der kommer. Kært barn har mange navne, og det svirrer med begreber som artificial intelligence (AI), chatbots, neurale netværk, robotic proces automation (RPA), machine learning, algoritmer og meget mere. Ofte bruges begreberne i flæng, og for en udenforstående kan det ofte være svært at gennemskue, hvad der er hvad – og ikke mindst, hvad det betyder for mig som leder.
Og her er det så, jeg får deja-vu til den gang verden blev oversvømmet af LEAN, som drog sin sejrsgang over verden med udgangspunkt i Toyatos bilfabrikker. Den gang som nu har reaktionerne været, at medarbejderne blev usikre, nervøse og bekymrede for at blive overflødige og miste deres jobs. Og vi ledere synes også, det er lidt svært at gennemskue samtidig med, at vi gerne vil – og måske også skal – arbejde med at implementere alt det nye i vores organisationer.
Der var særlig en ting, som jeg synes mange overså, da vi begyndte at arbejde med LEAN – som jeg i øvrigt er stor fan af. Det stillede nogle helt nye krav til den måde, vi skulle lede på. Hjørnestenen i LEAN er medarbejderdrevne forandringsprocesser, så det nødvendiggjorde, at vi som ledere ændrede vores måde at lede på. Men det var sjældent det, der fyldte i implementeringsplanerne…
Så enten kan du nu gå i flyverskjul og håbe på, at alt det her med robotterne går over igen. Eller også kan du se mulighederne og kaste dig ud i det. For at kunne lede dine medarbejdere sikkert igennem deres bekymringer for forandringerne, skal du starte med dig selv.
Hvad tænker du – er det noget du kan genkende? Del gerne dine egne erfaringer og gode tips!
I kommende posts vil vi se nærmere på hvad ”robotterne kommer” kan betyde for fremtidens ledelse. Tip mig gerne, hvis du synes der er en vinkel, du godt kunne tænke dig at læse om.
Tænk hvis dit næste lederjob ”fandt dig”, så du ikke behøvede at søge efter det? Headhunterens opgav...
Management guruen Peter Drucker er ofte citeret for at sige, at ”culture eats strategy for breakfast...